Son Makaleler


Android Studio ve JDK Nasıl Kurulur? (Resimli Anlatım)

Merhaba arkadaşlar, gün gün yazılımda kendimizi geliştirirken ileriye baktığımızda mobil programlamayı illa ki görüyoruzdur önü açık bir meslek aslında yazılım.Bu yazılım konusu artık dev büyük bir ağaca benzetebiliriz tabii dev demek ne kadar doğru orası bilinmez tam yaşlanmaya yakın 55 yaşında bir insan gibi diyebiliriz tüm kodlama dillerini düşünürsek, her neyse ben bu makaleleri hazırlarken aslında felsefeye çok değiniyorum ve oldukça derine iniyorum ve sizi sıkmamak için bu yazılanları tekrar kendim okuyarak bu alanları siliyorum :).Belki bi' ara boş yapacağım makalelerde açmalıyım ama hiti de olmaz ki belki okuyan okur diye düşünerek yazabilirim aslında..Bla bla bla konumuza geçmek için aşağı kaydırınız.



İlk olarak aslında JDK indirmemiz lazım peki nedir bu JDK, açılımı olarak "Java Development Kit" Java'da geliştirme yapmak isteyen herkesin mutlaka kurması gereken bir bileşendir.Bu bileşeni indirmek için arama motorumuza "JDK" yazıp aratıyoruz ilk arama sonucu Oracle'ın sitesi olmalıdır ben size bu bağlantıyı şurada vereyim.Bu bağlantıya giderek kendi işletim sisteminize ve bitine uygun olanı seçerek bağlantıya tıklayarak karşımıza küçük bir pencerede lisans anlaşmasını onaylıyoruz ve programımız indiriliyor.

Kurulum dosyamıza tıklayıp Next diyerek ilerliyoruz.


Nereye kurulduğunu görmeniz önemli "C:\Program Files\Java\jdk-14.0.1" bu alana veya farklı bir alana bile kurulsa sadece alan dizinine bir göz atmanızı öneririz daha sonra rahat bir şekilde bulabilmeniz için.


Ve JDK'mız sonunda kurulmuş oluyor ama JDK işlemimiz tam anlamı ile henüz bitmedi.


İsterseniz JDK'nın kurulu olduğu konumdan "C:\Program Files\Java\jdk-14.0.1" isterseniz işletim sisteminizde arama kutusuna "Java" yazıp çıkan sonuca sağ tıklayıp dosya konumunu aç diyoruz.Java uygulamasına sağ tıklayıp özellikler dedikten sonra path'i yani uygulamanın yolunu kopyalıyoruz.


Devamında Bu Bilgisayar'a sağ tıklayıp özellikler diyoruz.Gelişmiş Sistem Ayarlarına gidip Gelişmiş sekmesinden Ortam Değişkenlerine tıklıyoruz.Bu pencerede Sistem Değişkenleri kısmından Path değişkenine çift tıklayıp penceremizi açıyoruz.


Yeni diyerek Java değişkenimizin dosya yolunu "C:\Program Files\Java\jdk-14.0.1\bin" ekliyoruz.Daha sonra Tamam butonuna tıklayıp açık olan pencerelerimizi kapatıyoruz.



Ne yazık ki daha bitmedi şu anlık sadece JDK'yi bilgisayarımızın ana dizinine ekledik.CMD yani komut istemini açarak java yazıyoruz eğer sonuç olarak bilgi ekranı verdiyse işlemimiz başarılı bir şekilde olmuştur.Alttaki ekranı vermeli.


Eğer bu ekranı verdiyse devam ediyoruz.Sıra geldi Android Studio'ya, programı indirmek için lütfen buradaki bağlantıyı kullanınız.Uygulamamıza çift tıklayıp kurulumu başlatıyoruz.



Next diyerek kurulumumuza devam ediyoruz.



Bu ekranda Android Virtual Device yani kodlarımızı derleyip bize sunacağı emulatöründe indirmesini istiyoruz.(Bunun için bilgisayarınızın sanallaştırmayı desteklemesi lazım.)Ve Next diyerek bir sonraki penceremize geçiyoruz.



Bu pencerede programımızı nereye kuracağımızı seçebilir veya varsayılan olarak programın atadığı yolu uygun görüyorsanız devam edebiliriz.



Bunu da Install diyerek geçiyoruz merak ediyorsanız başlat menüsünde isim yazıp klasör oluşturabilirsiniz, seçenekleri seçerek klasör oluşturabilirsiniz veya programın varsayılan olarak program isminde klasör oluşturmasını sağlıyoruz.



Bu kısımda kurulumumuzu tamamlamış oluyoruz ama burada sayfayı kapatmayın çünkü daha henüz bitmedi.Ufak eklemeler yapacak kısımları da anlattıktan sonra bitirmiş olacağız.Next diyerek devam ediyoruz.



Start Android Studio işaretli iken Finish diyoruz demenize gerek yok ama yavaş yavaş programı çalıştıralım eğer burada yapmadıysanız hiç korkmanıza gerek yok programa çift tıklayarak kendiniz de açabilirsiniz.Daha sonra benim projelerim olduğu için o kısım gelmedi hoş geldin ekranında ilerleyerek Custom kurulumu seçiyoruz.Select default JDK Location kısmına Next diyerek geçiyoruz.Kullanıcı arayüz temamızı gelecek ekran olan Select UI Theme'den Darcula (Karanlık) veya Light (Beyaz) temamızı seçerek ilerliyoruz.SDK Components Setup kısmındaki "Performance (Intel ® HAXM)" ve Android Virtual Device kısmını seçerek ilerliyoruz.Emulator Settings kısmında ise emulatorümüzün ne kadar ram harcayacağını seçiyoruz veya önerilen değer olarak bırakıyoruz.Verify Settings sayfasına da Finish deyip geçiyoruz.Downloading Components sayfası tamamlanınca Finish deyip bitiriyoruz.



Bu pencerede Start a new Android Studio project kısmına tıklıyoruz.(Yani yeni bir Android Studio projesi oluşturuyoruz.)



Bu sayfamızda proje türümüzü (Phone and Tablet) seçip istediğimiz aktiviteyi seçiyoruz bir şey yapmayacağımızdan ötürü biz boş aktiviteyi (Empty Activity'i) seçip projemizi oluşturma aşamasına devam ediyoruz.



Bu alanda ise projemizin ismini Name kısmına yazıyoruz.Package name ise kendiliğinden oluşturuluyor.Burada pek bir şey yapmayıp Finish deyip devam edin.Biz burada sadece eklentilerin kurulduğu kısmı göstermek için buraları da az çok göstermeye çalışıyoruz.



Burası Android Studio'nun arayüzü nasıl da güzel değil mi?Neyse devam edelim biz sol alt kısımda arka plandaki bazı önemler şeyler indirildiyse paketimiz tamamen oluşturulduysa ve güncellendiyse sıra geldi SDK kurulumuna.Üst menüden File > Settings diyerek bazı eklentilerin kurulmasına geldi sıra.




Arama kısmına SDK yazıp aratabilir veya menüden SDK kısmını bulabilirsiniz.



 Bu kısımda normal işaretli olanlar zaten kurulu oluyor eğer değilse işaretleyip indirebilirsiniz.Ama mavi işaretli kısım genelde kurulu olarak gelmiyor ikisini seçip Apply diyerek yükleme ekranına atıyor bizi lisansı onaylayıp indiriyor indirme işlemi bitirdikten sonra işlemimiz bitmiş oluyor.



Gözleriniz fazla süredir ekranda olduğu için tavsiye olarak 15 dakika bilgisayarın başından kalkıp gezinin sağlığımıza dikkat edelim.Arkadaşlar bu kısımda aslında emulatörümüzde cihaz oluşturma işlemini gösteremedim çünkü benim bilgisayarım sanallaştırmayı desteklemiyor ama size bu konuyu başka bir yayında anlatacağım hem de ayriyeten emülatörü kullanamayanlar için alternatif olarak diğer seçenekleri de göstereceğim.

Hiç yorum yok

Lütfen yorum yaparken aşağıdaki maddelere dikkat ediniz.

1. Lütfen yaptığınız yorumların içerik ile ilgili olmasına özen gösterin.
2. Spam, reklam, küfür ve hakaret içerikli yorumlar tarafımca silinecektir.
3. Konu ile ilgili olmayan sorularınız için İletişim sayfasını kullanabilirsiniz.